Blogg

Bengt har krysset Nordsjøen 50 ganger med egen båt

Bengt Stenerud er glad i båtlivet.

Om sommeren er han så ofte i båten som han kan, egentlig tar han seg en tur i båten året rundt om vær, tid og anledningen byr seg.

Første turen over Nordsjøen  var i en liten motorbåt av typen Goldfish 31 uten rigg  i 1992, to turer hadde han og familien i den båten.

Tilogmed hans kone Kari og barna var med i den båten. Skipperen ble sjøsyk men ikke kona.

Det var noen tøffe kryssninger med kraftig krengning av båten på 70-90 grader. lekkasjer våte klær vann i rom og  sjøsyke

Senere kjøpte han seilbåt av typen Scanmar 33, hele 26 turer ble det med den båten.

Resten av turene har han hatt med Bentau Olanis 40 fot seilbåt.

Endringen fra første tur til siste tur hva angår sikkerhet og kommunikasjon med dagens GPS og VHF med satellitt- navigasjon  der en bruker elektroniske kart og digital radar, det er den største og viktigeste endingen for sikkerheten til sjøs.

Det hele startet  med et lite ønske om å oppleve noe annet, spennende og ukjendt. Det ble gjennomdiskutert på jobben før han overbeviste familien til å ta  første turen.

Som togfører og ansvarlig for opplæring av togførere har han lært seg å tenke sikkerhet først og er nøye på  opplæring før turen ove starter, her blir det gjennomgått prosedyrer om uventede ting skulle skje. Faller man i sjøen er det ingen selvfølge at de som er  igjen om bord klarer å få deg tilbake i båten.

Broren Tore Stenerud har vært med  30 av turene  eller har det vært forskjellige mannskap, venner, Familie, arbeidskollegaer  samt barna.

Kari sluttet å være med når de gikk over til seilbåt. Yngste datter med første tur fra hun var 8 år gammel, som ble en tøff tur med høye bølger.

Mellomste var med til Fair Island (saueøyen, mye sauer der).

Stort sett har turene gått fra Norge til Shetland og tilbake, men har og flere ganger hatt reiserute videre til Fair Island og Orkenøyene.

Bengt til høyre på bilde her

Kryssing nr 50

På kryssing nr 50  har skipperen med seg en god venn Atle Haatuft, pensjonert flyver og det er hans tredje tur over. Målet for denne turen en Shetland  så videre til Ytre Hebidene. Her er  et av ønskene å besøke Storbritanias mest avsidesliggende  pub <Theoldforge> i Inverie her må en fortøye båten utpå og ro inn til land. Om en sender melding på kanal 11 for gratis bøye om en bestiller middag.

Plassen er omkranset av høye fjell på over 1000 meter høyde.

Ellers har de flere opplevelser og ønsker med turen Calledonienkanalen, gjennom de store innsjøene Loch Ness, der han tidligere har prøvd å lokke frem sjødyret med litt øl uten å lykkes. Eller har de tenkt å bestige Storbritanias høyeste fjell på 1344 meter over havet, Benevis Fjellet, før det en tur til Castel Bay.

Det er en plass der fly kun kan lande når det er fjære sjø. Ekte opplevelse å besøke den plassen og de folkene som bor der som er ekte entusiaster.

Det er et stort fuglefjell der me masser av sjøfugl.  De lokale lager masse ting om vinteren av strikketøy og annet som de så selger til turister og andre i sommer- sesongen, spesielt på Fair Island

Det  er og to trosamfunn der de deler på samme kirke ca 50/50

På kryssing nr 50 fikk de flere opplevelser underveis, med bra vær , spekkhoggere og hvaler ved båten.

Når en snakker med Bengt om Shetland så kan en tydelig merke engasjementet  for turene og kunnskapen om øysamfunnene.

Til sammenligning krysset Shetlandslarsen Nordsjøen 52 ganger under krigen. Selv om Bengt mener det er noe helt annet. Det var i løpet av noen få år (1941-1943) og  det var  med livet som innsats den gangen, med en helt annen tilgengelighet hva angår sikkerhetsutstyr.

Flere andre har og reist fra Glesvær til Shetland.

Her fra en redningsaksjon av en som ikke kom seg over.

Over Nordsjøen

Over Nordsjøen i denne. To karer reiste og fra Glesvær i denne i 2016, tur retur.

Det er og en som har kjørt over i en 12/14 fot gummibåt, men fant ikke informasjon om den på nett lenger.

Lever ut drømmen !. Reiser langs Norgeskysten og Svalbard i 1 år

Lever ut drømmen !. Reiser langs Norgeskysten og Svalbard i 1 år
2 vennepar reiser langs Norgeskysten , og har planer om å slutte av på Svalbard ca 31.07.2020.

Det startet med et ønske om å seile jorden rundt, men endte etter litt frem og tilbake å starte med en ekspedisjon langs Norges kyst i første omgang.
Båten er pakket med fridykker og dykkerutstyr samt kamera for å dokumentere turen og opplevelsene over og under vann underveis. To sett kit for kitsurfing, har de og lirket plass til, og sikkert noe annet spennende til damene.

Alle om bord har dykkererfaring og interesse for det, derfor blir blir det satt av god tid til dykking på kvart stopp underveis.

EkspedisjonHavblikk Fra venstre Ole Andre` Hammerøy, Hanna Hunnes Viken, Henrikke Haugan og Lars Korvald

Foto JSM

Lager film for NRK
To fra Romsdalskysten (Bud) og to fra Bergen, sikker på at de får god til til å bli godt kjent med kvar andre på den turen.
Hele turen blir grundig dokumentert av Lars Korvald som er en erfaren fotograf og videograf.
Det hele er planlagt vist på NRK tv vinteren 2021, så bare å glede seg.

Reiserute.
Turen startet opprinnelig 09.07.19 fra Lindesnes de har nå seilt et godt stykke opp langs kysten og den mest spesielle opplevelsen så langt er å svømme med haier i Farsund (pigghå) som er en haifisk det er mye av enkelte steder i Norge . Eller er det mange ting som står på ønskelisten videre oppover. Fridykking diverse steder på Sotra/øygarden, grottedykking på Runde.
Dykke i Lyngstølsvattenet (der en gammel sæter står under vann).
Dykking og jakt rundt Hitra og med forhåpentligvis møte med en kveite eller to.
Så blir det hvalsafari og dykking med hvaler, og spekkhoggere i Troms, Kongekrabbe i finnmark, sist men ikke minst oppleve å sjå is og isbjørn på Svalbard.

Opp langs vestlandskysten fikk de veldig lyst på en god kaffe og en bedre middag, det var da det ble foreslått og bestemt at de måtte innom Glesvær og Glesvær Kafe.
Et par av mannskapet har og noe erfaring med å dykke her ute fra tidligere.
Etter et godt måltid (4 porsjoner kveite ) og en god natt søvn var de klar for en liten dykke-tur neste dag. Grunnet mye regn de siste dagene var det dårlig sikt og lite å sjå den dagen.

Etter en kort tur om bord fikk vi et lite innblikk i hva livet gikk i. Lars er naturligvis på vei ut for å filme, en liten drone timlaps. Etter en kort stund kommer han tilbake, og etter vel 5 minutter med avansert redigering er det blitt en nydlig kveldsnutt over Glesvær, klar for Tv og annet . Hanna sine nystrikk ( genser ?) er blitt flere millimeter lenger og vi andre har hatt oss en god prat. Takk for gjestfriheten

Mannskap og skipper på Havblikk klar for dykketur ved Glesvær.

Båten en 50 fots Bavaria seilbåt godt rustet for havseilas med navn havblikk. Båten er et felles prosjekt der alle er deleiere, men Ole Andre` er oppnevnt som kaptein siden han har mest seilerfaring.
Turen kan du følge på;

Youtube 

Web: ekspedisjonhavblikk.no
via Facbook

eller instagram